Quantcast
Channel: Tomatsallad
Viewing all 844 articles
Browse latest View live

I 400 000 år har människor bott vid Gorges du Verdon

$
0
0

Igår var jag entusiastisk över spåren efter tvåtusen år gamla romerska akvedukter. De bleknar lite vid de 400 000 år av mänsklig historia som finns i Gorges du Verdon. I bergen längs den gröna floden finns många grottor och en del av dem innehåller ristningar eller andra spår av tidiga människor.

Sommarbyn Quinson

Vi fuskade lite och skippade besök i grottor och körde istället informationsinhämtning på Musée de Prehistoire des Gorges du Verdon. Det ligger i Quinson en bit nedströms från den bit av kanjonen som man kör bil runt. Det ligger också precis i utkanten av ett stort lavendelområde.

Quinson är en ganska liten by som lever upp under sommaren. Då är det fullt med människor som hyr farkoster på Lac de Quinson för att ta sig nedströms in i kanjonen. De som paddlar en bit kommer att passera flera av de grottor som lämnat ifrån sig material till museets samlingar. Paddlar man åt andra hållet kan man se en av de tre barriärer som skapat de konstgjorda sjöarna.

I oktober var båtuthyrningen fortfarande öppen men de hade inga kunder och på museet var det bara vi och några förskoleklasser.

La Baume Bonne-grottan

Hade vi bokat tid och varit villiga att gå 2,5 timme hade vi kunnat besöka grottan la Baume Bonne. Nu nöjde vi oss med att se en rekonstruktion inne på museet. I grottan har arkeologerna hittat 400 000 år gamla spår efter människosläktingar. De var troligen Homo Erectus, använde inte eld men de la stenar som ett underlag för att slippa gyttja.

I senare lager finns spår av eld. Det finns också många flintaföremål. De första var ganska stora och grovt tillverkade men sedan blir de successivt mer arbetade. Man kan nästan kalla det för den första industriella revolutionen. Enkel flinta hittade man nere vid floden. Bättre flinta hämtades från andra dalgångar. Så småningom lärde sig människorna hur man skulle behandla flintan med rätt mängd värme för att förbättra egenskaperna.

Grottan låg en bra bit ovanför flodbädden och det är därför man fortfarande kan besöka den. Flera andra platser dränktes när de konstgjorda sjöarna skapades. Det är lite därför området är såpass väl undersökt, arkeologerna fick bråttom när dammarna började byggas.

La Baume Bonne-grottan användes under en lång period. Där finns spår av både Neandertalare och Cro Magnon. Även efter att människor börjat bygga hus istället användes grottan som skydd av herdar. Under franska revolutionen höll en präst gudstjänster där.

Bilden med gången visar istället en modell av annan grotta i ett system som kallas för kyrkan. I denna har man hittat stora ristade solar. Under dem stod offergåvor.

Musée de Prehistoire – bra för att vara franskt

Museet är riktigt bra för att vara ett franskt museum. Kommer man hit med glasögon inställda på brittiska museer så kan man bli besviken. Det är ganska många väggar med texter (uteslutande på franska), dioramor och sedan montrar med föremål.

Vill man inte bokstavera sig igenom texterna på franska kan man komplettera med en audioguide på engelska. Den fungerade alldeles utmärkt men det blev lite tufft ett tag när vi både lyssnade på en fransk röst och en engelsk samtidigt.

Är man intresserad av mänsklig förhistoria med lokal vinkling är museet riktigt intressant. Jag fick bekräftat en del fakta som jag skrivit samt en del uppslag till tillägg.

Det tog till exempel tvåhundra år för bondesamhället att sprida sig den väg vi körde igår, det vill säga att livsstilen att odla mark och hålla tamdjur spred sig från kusten upp till floden Verdons dalgång. De första husdjuren var får och getter. Fåren blev tamdjur vid kusten för 8000 år sedan. Fåren kom från främre orienten. Getterna var vilda men härstammade också från främre orienten. Grisar och kor var ett senare tillskott och det är lite oklart hur de tämjdes. Möjligen var grisarna från början vildsvin och tämjdes för 7000 år sedan. Kornas släktskap med de uroxar som tidigare jagades fick vi aldrig någon riktig kläm på. Hästar kom i varje fall med bronsåldern.

Från tiden med de första fåren, neolitikum, har man hittat en vacker pilspets av den mörka vulkaniska glaset obsidian. Materialet kom från Sardinien.

Totalt sett är vi nöjda med vårt besök i Quinson. De två restauranger som var öppna tilltalade oss inte så vi åkte vidare. Hann också med ett par vingårdar på vägen tillbaka till Antibes.

Inlägget I 400 000 år har människor bott vid Gorges du Verdon dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!


Nice-tapas på Lou Kalu perfekt eftermiddagssnacks

$
0
0

En hel del av cuisine nissarde, la cuisine niçoise eller Nice-köket kvalar in som street food. Det är enkla smårätter man äter i handen. Ofta gjorda med råvaror som en gång i tiden var billiga och tillgängliga. De passar perfekt som en munsbit till eftermiddagsvinet för att man ska klara sig till middagen. Eller för att ersätta middagen om man ätit en stadig lunch.

I veckan var jag i Nice och träffade Maria. Vår plan var från början att gå till Le Plongeoir för jag vill utöka mitt fotoarkiv med bilder av detta ställe i sin nuvarande inkarnation. Men de hade inte öppet så vi satte oss på en av strandbarerna istället. Det var hur skönt som helst men efter en stund kom jag på att jag var hungrig. Det var inte mattid så vi gav oss av in i gamla stan i jakt på drink-tilltugg.

Lou Kalu på Rue Saint-François de Paule

Vi gick upp till gatan med operan, Auer och Alziari. Där kunde jag välja mellan spansk och Nice-tapas. Jag valde såklart Nice-versionen även om socca egentligen inte står på min favoritlista. Men är jag i Nice tänker jag ändå äta socca. Det passar bra ihop med rosévin.

I mitten ligger bitar av socca. Närmast mig står en skål med en en god tapenade. I Marias ände av brickan ligger pizzabitarna som var som pizzabitar är mest. Besvikelsen var egentligen lök och ansjovis-pajen pissaladière. Det var lite för mycket ansjovis i den för min smak.

Maten på bilden var den lilla plankan för €10. Med två glas rosé blev det €18. Ett humant pris tycker jag. Hade jag sett att de hade lokala öler hade jag nog varit nyfiken på att prova det.

Just dessa bilder är från ett ställe som heter Lou Kalu. Jag har ätit liknande på andra ställen i Nice tidigare. Stärkta av detta eftermiddagssnack så återvände vi ner till stranden lagom tills solen gick ner. Ingenting är så fint som Antibes men Nice är inte dumt det heller.

Inlägget Nice-tapas på Lou Kalu perfekt eftermiddagssnacks dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Spårvagnen till Nice flygplats är snart här

$
0
0

Nu börjar det likna något. Bygget har tagit sin lilla tid. 2011 skrev jag att det nog skulle dröja till 2016 innan spårvagnen till flygplatsen blev verklighet. Jag borde vänt sexan till en nia. Men nu är spåren på plats utanför flygplatsen. Vid övergångsstället stod en varningsskylt att provkörning pågår.

 

Snart (runt årsskiftet) kommer de moderna spårvagnarna att börja rulla från flygplatsen. Det kommer alltså att bli ännu smidigare att ta sig till och från Nice flygplats. Idag kan Nice-bor välja mellan buss, flygbuss, att promenera längs Promenade des Anglais eller hyra en blå stadscykel för att trampa sig in till centrum. Snart kommer spårvagnen att vara det naturliga valet.

Spårvagn linjenät Nice

Även för oss som ska till andra platser är spårvagnen intressant. Man kan nämligen ta den en hållplats till tågstationen St Augustin så slipper man släpa sin väska dit. Därifrån kan man sedan hoppa på alla lokaltåg västerut.

Något som är mycket intressant på kartan ovan är också strecken för TGV. Det ringer en klocka att jag hört talas om att sådana spår ska byggas men nu hittar jag inte igen informationen. Någon som vet mer? (Idag rullar TGV-tågset på de vanliga spåren vilket betyder att de ej kan köra i full fart).

Avsätt rejält med tid för säkerhetskontrollen

När jag nu ändå skriver om Nice flygplats så ska jag tipsa om att avsätta rejält med tid för säkerhetskontrollen. Sedan terrordådet i Nice för några år sedan har den där säkerhetskontrollen successivt byggts ut. Metalldetektorn gör utslag för allt, inklusive bygel-bh. Och därefter ska man stå i ganska lång kö för passkontroll.

Inlägget Spårvagnen till Nice flygplats är snart här dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Solen värmer skönt i oktober

$
0
0

Franska Rivieran har sin charm under årets alla månader och är värd ett besök året om ifall du frågar mig. Just oktober har många företräden: det är gott om fina grönsaker, skaldjuren är i säsong igen (om man gillar sådana) och det är ganska lugnt. Har man tur är vädret som en svensk sensommardag. Det kan förstås även komma skyfall så den som reser hit bör beväpna sig med kläder för de flesta väder.

Årets upplaga av oktober har bjudit på både regn och solsken. Det började och slutade med regn, men jag prickade in tiden däremellan när solen sken. Det var bara en dag som det regnade lite lätt när vi spelade boule.

Solen värmer skönt i oktober

I oktober kan temperaturen skifta rejält mellan dag och kväll, mellan skugga och solsken. Det blir extra tydligt på strandpromenaden i Antibes. Efter lunch badar Plage du Ponteil i solsken medan bänkarna står i skugga. På sandstranden är folk lättklädda i badkläder medan de som sitter på bänkarna har pälsat på sig både jacka och halsduk.

Mornarna är krispiga och kyliga. När det varit min tur att ta morgonrundan till bageriet har jag klätt mig i jeans och dragit på mig både en långärmad tröja och en dunväst. Samma klädsel är inte lyckad för att vandra eller spela boule i solgasset på eftermiddagarna.

Den officiella badsäsongen är över i oktober vilket gör att stränderna inte städas varje morgon längre. Om det har blåst ligger det en hel del sjögräs och drivved på stranden. Men om man tar sig förbi det hindret kan vattnet vara riktigt klart och fint. Jag var i två gånger vilket är dubbelt så många gånger som jag badade i Sverige i somras.

Varm tröja, regnjacka och bikini

Av det jag skrivit i detta inlägg framgår det säkert att den som reser hit i oktober gör bäst i att packa både bikini, regnjacka och en varmt tröja. För alla tre kan bli använda, ibland under samma dygn. Det vill säga vädret i oktober liknar på många sätt det i april.

Oktober är perfekt för att spela boule, besöka olika museer och vandra. Eller bara sitta på en bänk och filosofera lite. Passar på och tipsar om min kollektion med vandringar jag publicerat genom åren.

PS! Bilderna i inlägget kommer från Menton (tredje och femte) samt Antibes (övriga).

Inlägget Solen värmer skönt i oktober dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Första trollet har hittat till Tomatsallad!

$
0
0

Idag har jag nått en milstolpe i mitt bloggande. De ryska (?) trollen har hittat hit. En påhittat person som kallade sig för Angeliqua Sundhagen har skrivit något helt osammanhängande tjafs. Det har inte hänt sedan kommentarsfältet invaderades av “vänner” till cafékedjan Le Pain Français för sju år sedan.

Detta betyder att jag äntligen har jag fått så många läsare att trollen tycker att det är värt att titta in. Sedan kan man undra vad de tror de ska uppnå. Samt varför de hittar på så genomlöjliga namn. Nåväl, det spelar ingen roll. Jag ser det som ett gott tecken och en effekt av det jag sett i besöksstatistiken på sistone.

Jag tror att jag har en viss läsare att tacka för veckans besöksrekord. En trogen läsare delade mitt inlägg om spårvagnar i en grupp på Facebook och det genererade nog flera hundra läsare. Samt ett troll.

Tack för draghjälpen och välkommen alla nya och gamla läsare.

Skål!

Inlägget Första trollet har hittat till Tomatsallad! dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Vingårdsbesök i Provence

$
0
0

Finns det något samband mellan särskilt usel väg och dyra vinflaskor? Det är en fundering jag har efter ytterligare ett vingårdsbesök där chauffören fick kryssa mellan djupa vattenpölar. På vägen hem från det förhistoriska muséet i Quinson stannade vi till på två sinsemellan olika vingårdar, ekologiska Carpe Diem och prisvinnaren Canta Rainette.

Provence trädgård

De två vingårdarna som jag skriver om här var båda nya bekantskaper för min del. De finns båda i det område som jag efter mycket funderande fram och tillbaka kallade för Provence trädgård i originalmanuset till Mitt Provence. Jag kunde lika gärna ha kallat det för Provence vingård för det är ett område med särskilt många vingårdar. Dessutom utmärks inte området på något annat sätt, med någon känd sevärdhet eller så. Min tanke var att just detta avsnitt skulle innehålla en hel del information om att åka runt och handla vin direkt på vingårdar.

I slutändan blev Provence trädgård istället Landskapet runt Cotignac och jag fick klämma in vingårdar i samtliga kapitel för att ersätta de tematiska rundturerna som förlaget bestämde sig för att stryka. (Vilket gjorde mig ganska putt då jag lagt ner mycket jobb på att skapa dem och turerna var de mest uppskattade delarna av Mitt Nice). För att återgå till vingårdarna.

Ekologiska Carpe Diem

Första besöket var den ekologiska vingården Carpe Diem utanför Cotignac. Svenska Rivieraklubben har varit där på ett besök och det var därför vi var nyfikna på att åka dit.

Vägen dit var både gropig och krokig men det var desto mer elegant när vi kom in. Glas med loggor på. Jag har inga foton därifrån eftersom de på franskt maner hade foto-förbudsskyltar uppe. (Jag blir alltid fundersam på om jag överhuvudtaget ska skriva något om ställen som sätter upp sådana).

Vi började med att testa de fyra rosévinerna, en med bubbel och tre utan, i olika prisklasser. Den enklaste ska drickas direkt, de dyrare kan lagras något. Vi tyckte att man får vad man betalar för och gillade allihop men tyckte att de var i överkant dyra i förhållande till smak. Några flaskor fick ändå följa med hem. På bilden dricker jag den bubbliga varianten för €16 ombord en båt utanför Menton.

 

Vitt vin dricker vi sällan men eftersom det var gjort på rolle och clairette (med lite ugni blanc om jag minns rätt) så provade vi det. Det var riktigt gott och ska passa till kryddstark eller fet mat som foie gras. Så några sådana flaskor för €18 fick följa med hem för att plockas fram runt julen.

Det röda vinerna på syrah och cabernet sauvignon fick däremot stanna kvar. Jag tyckte att det blev en kombination av rökigt och vingummi. Men det är alltså bara vad vi tyckte, andra kan tycka annorlunda.

Domaine de Canta Rainette

Nästa vingård var för Kocken ett återbesök. Domaine de Canta Rainette har han blivit tipsad om av en bekant och besökt tidigare. Den ligger utanför Le Muy och här var det fint asfalterat och ganska väl trafikerat. De andra kunderna hade med sig egna kärl och handlade vin på lösvikt. €2,20 litern kostade det.

Det provade vi aldrig men vi fyllde på förrådet med en kartong vardera av rosé och deras dyrare rödvin. Det som kostar €8,60 och består av syrah och mouvèdre – en klassisk och trevlig kombination som funkar till sådan mat jag gillar. Vi är inte ensamma om att tycka att det här rödvinet erbjuder bra vin för pengarna. Det har fått guldmedalj i Concours Général Agricole.

Det är roligt att ut och åka bland vingårdarna. Det gör att man kan prova fler viner än de som finns i butikerna i stan. En del viner gillar man och andra gillar man inte. Båda de här vingårdarna var värda att besöka. Man behöver ej förboka utan bara ringa på.

Kan lägga till att det är fiffigt att ha med sig en nykter chaufför så att man kan dricka upp de viner man gillar.

Inlägget Vingårdsbesök i Provence dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Goda vänner: trattkantarell och Crozes-Hermitage

$
0
0

De gömmer sig i mossan och kan vara svåra att se men om man sätter sig på huk så kan man skilja de löv som ska stanna i skogen från de löv som vid närmare påseende ska följa med hem. Eftersom de är trattkantareller.

Det finns många bra skäl att ge sig av ut i skogen på jakt efter dem. Ett är att trattisar passar utmärkt ihop med goda viner, som Barbera och Crozes-Hermitage.

Sedan är själva jakten på svamp är bästa sortens avkoppling. Man rör sig långsamt och koncentrerar sig på att titta ner i marken. Mer vilsamt än så blir det inte för en överarbetad hjärna.

Trattkantarellerna är svåra att skilja från löv i skogen tycker jag, särskilt eftersom de  gömmer sig långt ner i mossan eller under någon gren. Men de är lätta att skilja från andra svampar. Foten är ihålig och gul. Hatten är brun med hål i. Tidigare på hösten kan man springa över svampar med en rundare hatt och ännu gulare fot. Det är rödgul trumpetsvamp som är ypperlig att äta den också.

Jag rensar och torkar dem. Sedan smular jag ner dem i vatten, kokar in vattnet, fräser i smör och häller på grädde. Den typen av sås passar fint till goda viner.

Goda viner från små partier

Dessa två viner från Systembolagets små partier har visat sig passa utmärkt till trattkantarellsås. De kommer båda från Strövtåg runt Antibes upptagningsområde (enligt mig, mina testläsare hävdar att det är väldigt långt att åka till en del av dem).

Det ena är en Barbera från Piemonte. Den heter Montebruna och kostar 179 kr. Den andra är en Crozes-Hermitage från norra Rhônedalen. Domaine Aléofane kostar 189 kr. Båda var i överkant prismässigt vad jag brukar köpa men verkligen goda. Det blir en annan eftersmak med ett dyrt vin.

(OBS! Bara för att vinerna är på små partier betyder ej att de är goda. Jag handlade en Shiraz från Toscana för 199 kr med det lättstavade namnet PoggioargentierA. Den åkte ut och in ur kylskåpet i veckor utan att jag hittade något som passade till).

Att hitta svamp att plocka

Tidigare i höstas skrev jag den här manualen om hur man hittar svamp. Den är värd att spara.

  1. Ta dig till närmaste skog.
  2. Leta upp en mossig svampfri plats någon meter från närmaste stig.
  3. Sätt dig på huk.
  4. Lyft försiktigt på höger fot och inspektera de söndertrampade trumpetsvamparna som plötsligt uppenbarat sig.
  5. Treva försiktigt under lövhögar och nere i mossan runt de krossade svamparna för att se om du missat några. 
  6. Upprepa procedur med vänster fot.
  7. Gå fem steg framåt och upprepa. 

Inlägget Goda vänner: trattkantarell och Crozes-Hermitage dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Vallentunatips: fika på Hökeriet och upplev Granbyhällen

$
0
0

Sveriges till ytan största ristade runhäll finns i en kohage i Vallentuna. Runinskrift U337 eller Granbyhällen är en perfekt söndagsutflykt. Själva hällen går förstås att besöka i princip dygnet runt, men det är roligare att kombinera titten med ett besök på gårdsbutiken Hökeriet.

Vikingatida storgård bredvid runhällen

Runhällen är ristad av Visäte som var verksam på 1000-talet. De 200 runorna berättar om tre söner som ärvt gården efter sina föräldrar. En dröse andra släktingar nämns också. När den ristades låg hällen på tunet till en vikingatida storgård, Finnvid.

Strax ovanför hällen på en platå finns rester av ett långhus som varit 33 meter långt och sju meter brett. Taket bars upp av dubbla rader med stolpar. Resterna av den stensatta rampen som leder upp till huset är fortfarande synlig.

Arkeologiska utgrävningar visar att huset byggdes ovanpå en äldre kvinnograv, något som kan sätta igång fantasin på riktigt. Området har grävts ut och då hittades föremål som daterades mellan 500 e Kristus till 1100 efter Kristus.

Lätt att besöka hällen

Hällen är lätt att besöka. Den ligger tjugo minuters promenad från stationen Lindholmen om man kommer med Roslagsbanan. Med bil kör man genom Lindholmen och tar sedan vänster på en liten väg som heter Orkestra-Granby på Google maps. Det är skyltat Hökeriet.

Det finns en parkering precis bredvid och det är skyltat med målade stenar. Färgen på dessa har varierat. Häromveckan var de svartmålade med vita runor, för några år sedan var de röda.

Notera att under sommarhalvåret betar det köttdjur av rasen Charlois i hagen.

Gårdsbutiken Hökeriet

Tvärs över vägen ligger den lilla gårdsbutiken Hökeriet. Det är en genuint trevlig butik och gårdscafé. Jag rekommenderar särskilt äppelpajen men har för mig att jag ätit goda smörgåsar där också.

I butiken kan man också handla olika produkter från gården och andra lokala producenter. Exempelvis doftljus, linolja, äppelmust och kött. Köttet är från de Charlois-kossor som betar runt runhällen och i andra hagar runt omkring Granby gård.

Öppettiderna för Hökeriet varierar. Just nu är det öppet onsdagseftermiddagar och söndagar på dagen. Men titta in på Hökeriets webbsajt för aktuell information.

Pilgrim Vallentuna

Ska man handla en låda med 10 kg nötkött är bil att föredra men annars är cykel eller apostlahästar goda alternativ. Det finns ett par olika pilgrimsleder i området. För några år sedan cyklade jag en runda här (något jag bloggat om i Verkligheten överträffar dikten i Vallentuna). Det var i maj och bilden av skylten nedan samt backsipporna ovan är från den turen, resten av fotona är tagna i november.

Det finns flera runstenar samt ett par intressanta kyrkor i närheten. Ett exempel är Markim kyrka. Den ligger inte mitt i byn som de flesta kyrkor gör, utan mitt i socknen. Bredvid finns en skylt som informerar om Snåttsta. Där står ett par runstenar som är resta av Inga.

För mig som följt i Estrids runspår är det inte direkt udda att runstenar rests av en kvinna. De stenar Inga och hennes släkt reste berättar historien om hur Inga ärvde Snåttsta av sin son (som ärvt den av sin far). När Inga dog ärvde hennes mor gården av henne.

Läs fler utflyktstips

Om detta var intressant, kanske du vill botanisera bland något av följande ämnen:

Inlägget Vallentunatips: fika på Hökeriet och upplev Granbyhällen dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!


Kransnedläggning med anledning av att det är 100 år sedan första världskriget slutade

$
0
0

I Frankrike har varenda ort med självaktning ett monument med namnen på de som stupade i det stora kriget – vilket är det första världskriget. Förlusten av människoliv var rejäl.

Av de tio miljoner människor som dog, skadades eller försvann under kriget var 4000 från Alpes-Maritimes. Ibland finns namnen på de som stupade under andra världskriget tillagda på samma monument. Det är samma efternamn, men en bråkdel så många – trots att andra världskriget totalt kostade fem-sex gånger så många liv som första.

100 år sedan vapenstilleståndsdagen

I Frankrike uppmärksammas slutet av de båda världskrigen samt landets väpnade styrkor på ett sätt som är exotiskt för oss svenskar som är vana vid fred.

Både 8 maj och 11 november är allmänna helgdagar. Den 8 maj firas segerdagen eller Victoire des Alliés sur l’Allemagne nazie och den 11 november vapenstilleståndsdagen Armistice de la Première Guerre mondiale. Dessa dagar firas med parader och kransnedläggningar över hela Frankrike.

I år är det hundra år sedan vapenstilleståndet 1918, vilket lett till extra stort firande. I Paris har världens ledare samlats för att hedra offren.

De här bilderna är tagna idag i Antibes (av Kocken). De är från nere i hamnen. Tidigare år har jag sett kransar i trikolorens färger på Place du Gaulle respektive Place des martyrs de la résistance.

Inlägget Kransnedläggning med anledning av att det är 100 år sedan första världskriget slutade dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Kallbadhuset i Varberg i olika väder

$
0
0

Varberg är sommar och barndomsminnen för mig. Det är fästningen, glass på Tre toppar i Träslövsläge och picknick på Getterön med farmor och farfar. Det är en gullig sommarstad där man badar naken bland tångruskorna på Skarpe Nord och äter goda köttbullar i Kärleksparkens servering. Någonstans i minnesbanken finns även någon konsert eller två.

Café Kasett rekommenderas

Det är alltid roligt att få anledning att åka till Varberg. Under hösten har jag varit där på snabbvisit två gånger. Båda gångerna har jag fikat på Kasett som är lika delar café och presentbutik. Det är verkligen mysigt och jag trivs mycket bättre där än på Mignon som ligger bredvid.

Kallbadhuset i hamnen

Båda gångerna har jag också tagit en bild av kallbadhuset. Jag tycker det är så roligt att fota samma motiv vid olika tillfällen (så kul att det blivit en egen liten fotoserie). De här bilderna har båda använts på Instagram och är en smula processade i appen Snapseed. Den blå bilden är blåare än vädret var i verkligheten och det var inte riktigt så dimmigt som det ser ut på den andra. Den ena är från september, den andra tagen i november.

Själva kallbadhuset står i hamnen och är en plats jag inte har några barndomsminnen från. Men jag har läst på nätet att den haft sitt nuvarande utseende sedan 1903 och har herr- respektive damavdelning.

Inlägget Kallbadhuset i Varberg i olika väder dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Walesiska Pontcysyllteakvedukten är ett mäktigt världsarv

$
0
0

Ett av Wales för närvarande tre världsarv är Pontcysyllteakvedukten. Det är lätt att förstå att akvedukten kvalade in på listan tycker jag. 39 meter över en grönskande floddal glider kanalbåtar fram på en smal bro.

Det är ganska mäktigt och en smula läskigt. Kanten är inte speciellt hög och det är låååååångt ner.

Kanalbåt eller promenad över akvedukten

Akvedukten ligger i norra Wales, nära gränsen till England. Vi besökte Pontcysyllte i somras under vår Walesresa. Dagen blev en riktig kanalbonzana då vi startade i engelska Chester som också har en kanal. Under två timmar vid flod kan man slussa sig från Chester kanal upp i floden Dee. Floden Dee är den flod som rinner i dalgången under Pontcysyllteakvedukten. (Exakt hur vattenvägarna hänger ihop vet jag inte men det kanske är något jag borde studera lite närmare).

Kanalen heter Llangollen. Vi valde att promenera fram och tillbaka. Vill man åka kanalbåt tar det 45 minuter fram och tillbaka på den enkelriktade akvedukten. Bredvid själva vattenleden finns en smal gångväg med ett staket (däremot är det inget staket på andra sidan). Akvedukten byggdes 1805 av gjutjärn och är 307 meter lång. Den är 3,7 meter bred.

Stig ner till floden Dee

Det är ett givetvis ett obligatorium att promenera över alla häftiga broar och akvedukter man ser. Men för att verkligen förstå hur mäktiga de är behöver man se dem från sidan. Det går att ta sig ner till Dee för att fotografera akvedukten från andra perspektiv.

Vi gick en rundtur som blev 1,3 km lång och involverade 26 höjdmeter. Att vi gick såpass långt beror på att det är ganska mycket grönska och jag hade inget objektiv med tillräcklig vidvinkel för att kunna få med hela akvedukten annars.

Fika, parkering och värt att se i närheten

Vårt restips är att hålla utkik efter skylten till kanalbåtarnas parkering. Den ligger närmare akvedukten än den vanliga besöksparkeringen. Om man styr efter Google Maps kommer man till Trevor Basin och där finns det bara handikapp-parkeringar. Vi fick göra en rejäl sväng för att komma tillbaka till utgångspunkten.

Vid besökscentret ligger en båt som serverar fika. Är man i Wales är det naturligt att välja cream tea det vill säga te med scones. 

Ett besök på Pontcysyllteakvedukten kan kombineras med löjligt gulliga Llangollen eller intressanta herrgården Erddig.

Till sist ska jag säga att akvedukten inte uttalas på något sätt som är logiskt för en svensk.

Inlägget Walesiska Pontcysyllteakvedukten är ett mäktigt världsarv dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Utflyktstips: Borås med Textilmuseet

$
0
0

Industrispionage, arbetskraftsimport och fukt. Det är tre ingredienser till Borås framgång under den tidiga industrialismen. Staden som grundades som ett tullexperiment växte rekordsnabbt tillsammans med textilindustrin. Sedan slog tekokrisen till och Borås blev en stad på dekis. Idag är Borås en pånyttfödd stad.

Det är lätt att nå staden vid Viskan från Göteborg. 50 minuter med dubbeldäckare eller 45 minuter med bil. Jag for till Borås en solig fredag för ett tag sedan för att utöka mitt fotoarkiv. Dessutom ville jag fräscha upp mina intryck av staden för att kunna förbättra texten om Textilstaden i Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. 

Muralmålningar och offentlig konst

Det var verkligen bra att jag for, för jag fick ett helt nytt intryck av Borås. I mångt och mycket liknar Borås idag flera av städerna längs franska Rivieran. Jag tänker på mängden väggmålningar och offentlig konst. De fanns verkligen överallt.

Borås har exempelvis ett ex av spanjoren Jaume Plensas stora huvudstaty. Det är samma staty som finns i Antibes. I Antibes heter statyn Nomade, är en storlek större än den i Borås och står längst ut på en mur och blickar ut över havet. (Se exempelvis bild här). I Borås heter den House of Knowledge och står precis utanför Textile Fashion Center. Jag måste säga att placeringen av en staty spelar stor roll för hur mäktig den är. Hav är bättre som bakgrund än en väg med en lastbil.

Sidospår: Om ni tycker att mina bilder av Borås stadsmiljö är lite märkliga så har jag ansträngt mig för att fota stadsmiljön så att ni kan få en indikation på att där finns saker att se, men utan att jag får med för mycket av den offentliga konsten. Detta för att jag inte vill ha upphovsrättshaveristerna i BUS efter mig. Denna försiktighet har jag skippat när det gäller Plensa eftersom han är spanjor.

På bilden av resecentrum kan man exempelvis ana statyn Passion Extreme som hedrar äventyraren Tomas Olsson som besteg Mount Everest och sedan gav sig av på skidor ner på nordsidan och omkom. Vid Västerbro finns en Bodhi, en blivande buddha i vattnet.

Textil kraft bra basutställning på Textilmuseet

Mitt huvudmål med utflykten var Textilmuseet. Det började precis som många andra museer med att några eldsjälar ville spara delar av stadens industriarv. Jag har ett svagt minne av att jag någon gång vandrat genom salar med olika typer av maskiner. De stod traditionellt uppställda i en stor och ganska ljus före detta industrilokal så som jag minns det. Det låter mossigt men besöket blev intressant tack vare en personlig vinkling. Mitt sällskap berättade om en släkting som arbetat med liknande maskiner i sin ungdom.

Museet har sedan dess flyttat en eller två gånger och är sedan 2014 en del av Textile Fashion Center. Utställningarna har också moderniserats. Det gäller både formspråk, ljussättning och utställningstexterna.

I de två basutställningarna finns en tydlig miljö- och hållbarhetsvinkling. Den ena utställningen är en ren färgbomb. Jag fick ingen riktig kläm på vad den egentligen ville förmedla, mer än att textiler är ett brett område. Något jag kan hålla med om. Idag handlar textilindustrin i Borås om textiler som skyddar vid rymdresor och kan behandla sjukdomar.

Textilkraft berättar historien om den textila industrin i Borås. Allt från att fuktig klimat är en fördel då det gör att trådarna i väven håller bättre, till tekokrisen. Jag lär mig också att man när behovet på 1950-talet av arbetskraft var som störst specialchartrade bussar och plan för att importera sömmerskor. De fick en del i en lägenhet och börja jobba dagen efter ankomst. Efter en vecka var de upplärda. Flest kom från Finland.

Wine & Coffe Company

I entrén hittade jag the wine & coffee company och där stannade jag till efter mitt museibesök. Väldigt trevlig miljö och snygg sallad. Tyvärr var det något i den som gjorde mig illamående. Det är inget ovanligt när det är röror av modern karaktär. Jag gör bäst i att hålla mig till typ köttbit och pommes frites när jag äter ute. Eller andra rätter där antalet ingredienser är begränsat och det är lätt att se vad som är vad.

Totalt sätt är jag väldigt nöjd med min utflykt till Borås. Museet är inte så dumt som utflykt för alla vuxna. Det finns en utklädningsavdelning och gör-det-själv-pyssel på ovanvåningen men jag tror att det yngre gardet föredrar närbelägna Navet Science Center. Eller kanske Borås djurpark.

Gillade du detta inlägg kanske du vill botanisera bland mina utflyktstips i och runt Göteborg. Kanske de är ett kommande bokprojekt (inte för att jag behöver fler just nu…).

Inlägget Utflyktstips: Borås med Textilmuseet dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Sena skidspår i Funäsfjällen i år

$
0
0

Förra året fyllde jag i början av december Tomatsallad med bilder av rimfrost och en hel kavalkad av foton från Funäsfällen med allt från norrsken till perfekta skidspår. Jag trodde att jag skulle köra en repris i år, men tji fick jag.

Det var nämligen inte tillstymmelse till skidspår på fjället i månadsskiftet november-december. Det fanns i Bruksvallarna spår gjorda av sparad snö och konstsnö. Jag övervägde att åka dit men som jag minns rätt är de spåren ganska kuperade. Jag inleder gärna skidsäsongen med att hasa runt lite på platten i några mil tills skidbenen har infunnit sig. Dessutom kände jag mig inte helt kurant.

Morgon över Hamrafjället

I brist på skidspår blev det korta promenader upp och ner på fjället för att titta till hur soluppgången färgade bergen. Ibland med moln, ibland helt molnfritt. Om jag inte sett helt snett på kartan så är det Hamrafjället jag fotat.

Fjällvädret bjuder alltid på nya fotografiska möjligheter. Det bjöd också på en och annan blöt fot. Även om det ser isigt ut på flera bilder hade marken nämligen inte frusit helt. Här och var porlade det under isen och lite nu och då trampade jag igenom.

Bilderna till det här inlägget har jag valt för att de är tagna på i princip samma motiv. Men olika mornar och med olika kameror och olika objektiv. Jag hoppas att nästa inlägg från Funäsfjällen har lika fint ljus men mer snö.

Inlägget Sena skidspår i Funäsfjällen i år dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

God jul 2018!

$
0
0

Då var den här igen, den efterlängtade julen. Dagarna när vi firar att ljuset är på väg tillbaka, äter gamla maträtter och mer eller mindre nostalgiskt ser på en tecknad anka på teve. Det ska pusslas, umgås och ätas saffransbullar. Julotta är en annan klassiker.

Jul = pyssla om webbsajter

Jag brukar även passa på och försöka få fason på mina webbsajter under jularna. Det blir tuffare för varje år då de ökar i omfång. I år har wordpress släppt en helt ny version som jag försökt installera på ett par av mina sajter. Resultatet är blandat och jag har fått ta till plugin:et “classic editor. Tomatsallad står på tur för uppdatering. Vi får alltså se om bloggen strax har ett nytt lättnavigerat utseende, om nästa text blir en sur drapa eller om det mest bara blir röra av alltihop. Nu har jag i varje fall förvarnat. Tills vidare önskar jag alla läsare en riktigt god jul.

Tomten är förresten inköpt på julmarknad på Tänndalens bygdegård. Bunkrade även upp rejält med ost från Särvsjö fjällmejeri, så nu kan julen börja.

Inlägget God jul 2018! dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Magisk middag på Fabriken Furillen

$
0
0

På en karg vindpinad ö strax utanför Gotlands ostkust ligger den trendiga anläggningen Fabriken Furillen i en nedlagd kalkkross. Den säregna miljön lockar modefotografer året runt. Sommartid drar restaurang och designhotell besökare från när och fjärran.

Furillen ägs av en fotograf och entreprenör som sett möjligheterna i de gamla industrimiljöerna. Själva stenkrossen lades ner på 1970-talet efter sjuttio års verksamhet. Det har även varit militär verksamhet på ön som är förbunden med Gotland med en väg.

Lokala råvaror på Fabriken Furillen

Jag hade förmånen att bli bjuden på middag på Fabriken Furillen i somras. Hade jag skrivit detta inlägg då, hade jag antagligen haft mer att berätta. Det jag minns så här ett halvår efteråt är sagolikt goda viner (särskilt en Barbera), vackra uppläggningar av ganska ordinära råvaror samt att ljudnivån gjorde det hopplöst att prata människan som satt mitt emot.

Nu var det en middag med flera föredrag och väldigt god mat, så det gjorde inte så mycket att det var svårt att konversera grannarna. Inriktningen på restaurangen är lokala råvaror med en historia. Och då menar jag verkligen lokala. Kossorna betar ett stenkast därifrån. Möjligen på en bondgård som vi passerade på vägen till restaurangen.

Jag har dessutom för mig att någon av dryckerna var bryggd på området, men det ska jag låta vara osagt. Varje rätt presenterades med en egen berättelse.

Magiskt natur och säregna industribyggnader

Mitt mest bestående minne är att jag var extremt trött den kvällen. Därför hoppade jag över efterrätten och gick ut. Fördelen med detta är att jag hann ta några bilder från området. Annars blev vi bussade dit och tillbaka till Visby utan möjlighet att se omgivningen.

Det är inte restaurangens fel att jag var så trött, det handlade mer om arbetsbelastningen just då. Det gjorde också att bilderna blev liggande för jag var upptagen av att skriva om helt andra ämnen. Det här var nämligen under Almedalen.

Jag skulle i varje fall gärna återvända till Furillen. Inte minst för att det är så otroligt snyggt allting. Både maten och omgivningarna. Visst är det värt ett besök eller två?

Disclaimer: Kvällen handlade om framtidens vård och arrangerades av Takeda. Jag var där som en del av ett uppdrag inom medicinteknik. 

Inlägget Magisk middag på Fabriken Furillen dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!


Göteborgs bästa pizza hittar du på Brewers Beer Bar

$
0
0

Nyårsdagen lär vara den stora pizzaätardagen. Inte hos oss för vi ska äta Janssons frestelse. Vi betar oss nämligen sakta igenom de klassiska julrätterna. Lutfisken åt vi före jul och nu har turen kommit till Janssons. (Däremot på själva julafton utgick julbordet när jag plötsligt blev sugen på något helt annat. Eftersom jag lagade maten fick jag bestämma menyn).

 

2018 åt jag ovanligt mycket pizza

I mellandagarna bläddrade jag igenom årets bildskörd för att skriva en sammanfattning av året. När jag gjorde detta slog det mig hur ovanligt mycket pizza jag åt. Jag tuggade även i mig ett försvarligt antal hamburgare men de var i princip alla koncentrerade till Wales-resan. Pizzorna var mer utspridda över året. Jag åt bland annat en udda tjockbottnad pizza med färsk mango på Zanas i Linköping. Samt åtskilliga halva pizzor med ett dricksglas Nero d’Avola på Meno Male i Stockholm på väg hem från kontoret.

Brewers Beer Bar i Göteborg

Den mest innovativa, udda och spännande pizzorna har jag dock ätit på Brewers Beer Bar i Göteborg. Det finns två stycken, en på Magasinsgatan och en på Tredje långgatan. Om jag inte minns helt fel var en av ägarna tidigare inblandad i the Rover. Båda Brewers är trevligt inredda moderna ölhak. Jag brukar dock oftast köpa med mig pizzor hem till Biologen. Då kan man nämligen välja dryck själv. Ölen är lite väl innovativ för min smak med alltför stor andel suröl. Det är en ölstil jag inte förstår mig på överhuvudtaget.

Pizzor med namngivna ostar

Menyn på Brewers Beer Bar varierar. Det är alltid tunna surdegsbottnar och namngina ostar. Det vill säga det står aldrig “ost” utan det är feta, mozzarella, parmigiano-reggiano eller pecorino. Jag har även ätit en pizza med ricotta. Den innehöll även rabarber och jordgubbar – en kombination som gav den efterrättskaraktär. Semitorkade körsbärstomater är bättre som pizzatopping men det är alltid kul med variation.

 Alla bilder är på pizzor från Brewers Beer Bar. 

Inlägget Göteborgs bästa pizza hittar du på Brewers Beer Bar dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Druvan Pais får Chile gärna behålla

$
0
0

De senaste månaderna har jag druckit massor av vin. Får jag tummen ur ska jag skriva en sammanfattning av mina erfarenheter från allt vinprovande. Dessa anteckningar kommer i så fall innehålla en del lyriska beskrivningar av min bästa vinupplevelse någonsin (lämpligt nog ett vin som passar in i ett pågående manus). Jag har också stött på ett par riktiga bottennapp. De flesta av dem har inte fastnat på bild, men en av dem har gjort det och därför ska jag passa på och sprida detta vidare.

Hittade Pais bland små partier på Systembolaget

En hel del av mina vintest har jag hittat i hyllan med små partier på Systembolaget. I både Täby och Mörby Centrum är detta separata hyllor. Det var i småpartihyllan i Täby jag hittade en chilenare gjord på en druva jag aldrig hört talas om tidigare, Pais. Det svårstavade vinet Aterciopelado kostade 169 kronor och består av 80 % Pais och 20 % Malbec. (På bilden står även kollegan PoggioargentierA, 100 % Syrah från Toscana. För 199 kronor kvalar det in som årets minst prisvärda köp. Vinet bredvid är en vanlig nyhet, Laougué med 80 % Tannat. Helt glömt vad jag tyckte om det vinet så antagligen var det bra utan att vara exceptionellt).

Först tyckte jag att Aterciopelado var en roligt men lite udda bekantskap. Hade lite svårt att hitta någon mat som den passade riktigt bra till. Flaskan åkte därför ut och in ur kylskåpet en del. Jag tyckte ändå att den var såpass intressant att när jag såg ett till vin gjort helt på Pais så köpte jag det.

Cacique Maravilla naturvin på Pais

Pipeno eller Cacique Maravilla hittade jag på det nya Systembolaget i Mölndal Galleria. Jag blev nyfiken och plockade åt mig en flaska (99 kr). Hade jag lyssnat lite noggrannare på killen i kassan jag hade lämnat tillbaka den oköpt. Då hade jag missat en upplevelse. Han sa bland annat att det vinet har många kunder kommit tillbaka med det i tron att det är något fel på det. Men att vinet faktiskt ska vara precis så grumligt som det är i flaskorna. Jag sa något glatt att jag skulle gå hem och sila det mellan tänderna. Det gjorde jag inte, jag hällde ut det. Jag har faktiskt aldrig stött på ett vin som är så vämjeligt. Det är svårt att tro att det är gjort av vindruvor.

Pais en gammal druvsort i Sydamerika

Det sämsta med experimentet med lantvinet var att när jag nästa gång plockade ut det dyrare pais-vinet ur kylskåpet så tyckte jag att jag kände igen smaken från det usla vinet. Så det dyrare vinet åkte rutschkana neråt i min bedömning. Jag bestämde mig för att Pais-viner ska jag hålla mig borta ifrån.

Innan jag gjorde det googlade jag en del på druvan. Hittade att det är en gammal druvsort som troligen conquistadorerna tog med till Sydamerika. I Chile kallades den för Pais. Där var det länge den mest odlade druvan, en position som nu ersatts med Cabernet Sauvignon. Pais ger ett ganska blekt lite brunaktigt vin.

Inlägget Druvan Pais får Chile gärna behålla dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Iskallt att fotografera superblodmåne i januari

$
0
0

Det tjatas en hel del om månen i Patrick O’Brians Aubrey/Maturin-serie. Romanerna utspelar sig under Napoleonkrigen och har två huvudpersoner. Maturin är katalansk hemlig agent, naturvetare, kirurg och upptäckare. Han är också en hopplös landkrabba som aldrig kan lära sig de enklaste sjötermerna. Aubrey är sjömannen. Havet och flottan är hans element. Han är kaptenen som männen följer då han är känd för att fixa prispengar ur de mest hopplösa situationer. Han är också så naiv att han inte borde släppas i land på egen hand. Men stjärnorna och månens faser kan han på sina fem fingrar. När han ger sig iväg på något räd in på fiendekusten eller mot fiendeskepp vill han inte ha fullmåne, för då kan fienden se honom på långt håll. Ombord på hans skepp är det heligt att passa tidvattnet. Det där har han förklarat för Maturin. Många gånger.

Månen övertrumfar gatlyktor

När man är uppväxt i en stad vid en kust utan tidvatten så läser man de där passagerna om månen och tidvattnet utan att egentligen förstå dem. Jag har oftast full förståelse för att Maturin kommer lite sent för att han sett en intressant fågel. Jag förstår att Aubrey är upprörd, men jag förstår inte varför tidvattnet är heligt eller månen ställer till det. Det var först när jag en gång seglade utanför Cardiff som jag förstod det där med tidvattnet. Det är verkligen en kraft att räkna med. Och det är först i svenska fjällen som jag förstått det där med fullmånen. Tillsammans med snö kan man tro att någon tänt gatlyktor. Första gången jag noterade detta var en nyårsafton som jag firade i köldhålet Ljusnedal. Vi var ute och promenerade vid tolvslaget. Det var lika ljust som i stan. Månen. Uppe på Flatruet åkte folk skidor vid midnatt med sina hundar. Utan pannlampor.

Stjärnklart betyder kyla men ger förutsättningar för månskådning

Det var lika ljust igår kväll. Månen lyste så att det blev skuggor i snön. Det var dock lite för kallt för att jag skulle ge mig av ut på fotoexpedition. Dessutom gillar jag inte mörker. Jag ställde dock klockan på halv sex för att inte missa superblodmånen. Jag var förstås vaken långt innan klockan ringde. Klev upp och förväntade mig ett kompakt molntäcke. Icke. Jag såg månen på väg att bli förmörkad. Jag kastade även en blick på termometern och började pälsa på mig.

Bra fototips från Norrsken Sverige

Jag var såpass förberedd att jag hade satt ett kamerahus på stativet. Jag hade också läst en utmärkt artikel på Norrsken Sverige med instruktioner om hur man gör för att fotografera en månförmörkelse. Artikeln innehåller tips som.

  • Reka plats i förväg. Vill du ha något i förgrunden behöver detta vara ungefär en kilometer bort för att bli skarpt.
  • Öva på att fotografera månen i förväg.
  • Ha max två sekunders exponeringstid om du inte har en stjärnföljare det vill säga att din kamera flyttas i takt med att jorden snurrar.

Jag borde såklart ha läst denna lite tidigare än när jag redan hade bäddat ner mig i sängen. Det sistnämnda rådet hade jag verklig nytta av. Jag provade lite olika varianter men månen blev verkligen suddig med längre slutartider. Den blev förvisso mest suddig hela tiden. Det är inte lätt att ställa in skärpan när det är arton minusgrader. Det är faktiskt inte lätt att fota alls då. Händerna domnar snabbt. Eftersom månen flyttar på sig hela tiden så behöver man dessutom vrida på kameran en del. Och mitt stativhuvud är faktiskt omöjligt att hantera i kyla (hävdar jag).

Till slut “nickade” bara kameran och då gick jag in. Satte mig vid datorn och började titta på min suddiga kollektion av orange prickar. Ibland tittade jag ut och såg att månen var jättestor och insvept i dimma. Väldigt läckert. Efter cirka tre koppar kaffe blev jag tillräckligt vaken så jag insåg att det kunde ju vara en trevlig bild. Jag drog på mig jackan och grabbade tag i stativet. När jag kom ut svor jag över att jag inte kilat ut lite tidigare. Månen var på väg ner mellan fjällen. Jag började springa för att komma högre upp (vilket betyder att först springa neråt).

Månen går ner fortare än vad jag springer kan jag rapportera. Kan också berätta att det inte är speciellt fiffigt att rusa ut utan mössa och vantar…

Inlägget Iskallt att fotografera superblodmåne i januari dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Bryssel: strutsen vid EU-parlamentet och knasiga öl

$
0
0

Mitt bestående minne av Bryssel är svårigheterna att hitta en öl med mer humle än alkohol och en urgullig stadskärna som jag gärna skulle utforska lite närmare. Helst vid en annan årstid än en fuktig januarikväll. Samt med en större kollektion med objektiv än ett fast 50 mm.

bryssel-1748

Jag svor en lång ramsa över att jag lämnat mitt då splitter nya (men betydligt tyngre) 35 mm hemma när vi kom till Grand Place. Jag backade så långt bak jag kunde komma men fick ändå inte med hela stadshuset på (som anas till vänster i bilden).

bryssel-img_1817

För ett drygt år sedan var jag i Bryssel på medicinteknikkonferens. Det var toppenintressant. Jag lärde mig en hel del om hur AI och block chain-teknik kan förändra vården. Mellan konferenspassen var vi ute i olika delar av staden på jakt efter mat och/eller dryck. Hade jag skrivit den här texten för ett år sedan hade jag möjligen kommit ihåg lite mer om vad och var vi åt någonstans. Något kött kokt i öl och korv med potatismos är vad jag kan identifiera via bilderna.

Buljonglunch

Något jag hade glömt bort men blev påmind om häromdagen av Facebooks funktion “dina minnen” var buljonglunchen. Det var dagen före konferensen. För att säkert komma ner i tid för att uppleva hela konferensen åkte vi ner dagen innan och bokade in diverse möten i Bryssel. Att flera av dessa möten sedan blev inställda i sista minuten är en annan historia, men planen var god. Året innan var vi dumsnåla och åkte ner samma dag, kom indrällande när konferensen redan varit igång ett bra tag och var i ofas med måltiderna resten av dagen.

bryssel-1723

Det vill säg att eftersom vi hade ätit frukost vid femsnåret var vi inte speciellt lyckliga över att lunchen serverades fram emot eftermiddagen eller att middagen dröjde till efter läggdags. Det är svårt att hålla koncentrationen på topp under en lång dag när man är hungrig. Nåväl. Det var året innan. Det år jag nu pratar om, vilket var 2018, så var vi mer välplanerade.

bryssel-img_1572

Efter några timmars jobb travade vi ut i jakt på lunch. Det var ont om lunchrestauranger i närheten av det lånade kontoret, men vi hittade ett trendigt café. Jag valde dagens soppa. Det var varm buljong med lite persilja. Väldigt smakrikt men antalet kalorier var lite för nära nollan för min smak.

bryssel-img_1593

Strutsen utanför EU-parlamentet

Medan kollegorna återvände till diverse möten tog jag kameran och gick ner till EU-parlamentet. Tänkte att man kan alltid ha användning för bilder därifrån. Det är alltid enklare med egentagna bilder där man vet upphovsrätten och har tillgång till bra upplösning vid behov. Precis runt hörnet hittade jag den här statyn. Jag tycker att placeringen är rätt vitsig :-).

bryssel-img_1646

Något jag noterade när jag vandrade runt i Bryssel var att vår lunch inte alls var udda. Många verkade äta mackor som de köpt i någon food-truck.

bryssel-img_1662

Uppenbart går folk inte på restaurang för att äta lunch. I varje fall inte i dessa kvarter.

bryssel-img_1621

Hamburgare som eftermiddagsfika

På väg tillbaka till kontoret bunkrade jag upp med chips och choklad för att bättra på buljongen. Det gladde chefen vars quiche hade innehållet obetydligt mer substans än min buljong. Choklad ger dock inte samma substans som en riktig lunch. Jag är rädd att jag blev en smula gnällig fram på eftermiddagen.

bryssel-2018-01-23-12-06-32

Efter några timmar anlände fler kollegor, kollegor som ville mötas i centrum för en öl. Vi vandrade dit, gick in på en pub och började läsa i menyn vad de kunde erbjuda i drinktilltugg som jag kan äta (jag har en del matallergier). Mina kollegor enades enhälligt om att jag borde äta en hamburgare. De tänkte i varje fall inte prata mer med mig förrän jag ätit en hamburgare. Man ska lyda sina kollegor så jag åt en hamburgare som eftermiddagsfika.

Att vi direkt därefter skulle äta middag är också en annan historia.

Belgisk öl är inte min grej

Belgien är ett riktigt öl-land. Det är bara det att deras ölstilar inte riktigt hör till mina favoriter. Jag hittade någon enstaka öl som var drickbar men inte var det som när vi var i Wales och det mesta vi beställde in som var gott.

bryssel-1732

Jag sände mer än en tanke till min goda vän the Supercargo, en britt som överlevde tre år i Bryssel. Hur klarade han av ölutbudet? Antagligen genom att dricka vin. Han har publicerat ganska många artiklar på sin webbsajt. Den undergår just nu en omstrukturering vilket gör det till en utmaning att länka till den, men här är en länk till en artikel om fontäner i Bryssel.

bryssel-img_1891

Flygplats för pendlare

En till sak minns jag från Bryssel. Flygplatsen är verkligen designad för pendlare som reser utan packning. Vill man checka in en väska får man gå en omväg för att hitta bagage drop. Det här upptäckte jag genom att inte göra den omvägen. Jag följde strömmen med världsvan min. Det var först när jag passerat security som jag började undra var de gömt bagage-hanteringen och fick vandra iväg bakåt.

bryssel-img_1675

Det är mina minnen från Bryssel. Bilderna i inlägget är delvis placerade i anslutning till den text som de passar ihop med. Men jag fick en del bilder över som jag spridde ut i texten lite på måfå. Från dem kan man ana att vi upplevde tre distinkta delar av staden. Runt konferenscentret var det ruffigare, runt EU-parlamentet skinande nya höghus och i centrum äldre bebyggelse.

bryssel-1746

Det är inte helt optimalt att vänta ett år med att skriva ett blogginlägg. Oftast brukar jag strunta i att blogga om jag inte får tummen ut att göra det direkt. Men nu är jag klar med bokslutet och därmed har jag ingen giltig orsak att skjuta upp arbetet med mitt manus mer. Förutom att skriva klart det här inlägget då…

bryssel-img_1937

Inlägget Bryssel: strutsen vid EU-parlamentet och knasiga öl dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Äntligen blev det riktig vinter i fjällen!

$
0
0

Rubriken kan te sig en smula missvisande. Just nu har i princip hela Sverige faktiskt riktig vinter. Biologen skidar omkring i Slottskogen i Göteborg och Fritz skottar snö i Halland. Det är fantastiskt med tanke på att de flesta vintrar på sistone har det varit barmark där hela vintern igenom. Däremot brukar det alltid vara finfina skidspår i Funäsfjällen. I år var skidspåren ovanligt sena. Jag har tidigare bloggat om hur snöfattigt det var i månadsskiftet november-december. Det var inte ett dugg bättre runt jul och nyår.

Storm och regn förstörde nyårsspåren

Det kom visserligen snö i december, en halvmeter eller något åt det hållet. Men sedan kom ett par stormar och drog iväg med snön till Sundsvall. En del fastnade på vägen i skrevor eller bildade drivor, men på fjället var det nästan renskrapat. Sedan kom regn och töväder. Det var faktiskt ren misär. Jag var ute och knallade en del på fjället i alla fall. Det var en del isfläckar och en del kråkris. Men Malmbäcksstugan var oväntat öppen.

Malmbäcksstugan har bytt ägare till i år. De nya ägarna har stora visioner för att renovera stugan och ha mer öppet. Det låter utmärkt. Önskar dem lycka till. (Har berättat för folk jag mött att stugan är öppen mer än tidigare. Hade det bara varit lite mindre blåsigt hade jag varit där fler gånger.)

Det har snöat kontinuerligt

I andra halvan av januari återvände jag till Funäsfjällen och sedan dess har jag haft anledning att skotta åtskilliga gånger. Det har varit solsken några dagar men mest har det snöat, och snöat och snöat lite till. Nu börjar det likna normala snöförhållanden. Med tanke på allt snöande måste jag säga att jag verkligen hade tur som kunde fotografera superblodmånen.

Däremot har jag gått bet på norrsken den här gången. Jag är som bekant förtjust i rimfrost och det har det varit ett par gånger. Riktigt fin tjock rimfrost var det bara ganska lokalt, men tunn rimfrost så där att det glittrar i träden har det varit ett par gånger.

Tännäs-spåret är tillbaka

Jag har inte riktigt fått upp varken farten eller orken i skidspåren ännu men jag har hasat mig runt tre tvåmilsrundor. Då har jag åkt spåret från Hållan mot Tännäs. Det spåret har jag utropat som bästa Vasaloppsträningsterrängen. Förra året var spåret delvis flyttat på grund av skogsavverkning men nu är det tillbaka i den vanliga dragningen. Från vägen till raststugan Klyfttjärn är det en mil.

En favorit när det blåser och snöar är att åka Dalslingan då den ligger längre ner i dalen och ganska skyddat. Dessutom är det många som åker där vilket gör att spåren hålls öppna. Jag åker också en del runt Skarvruet. Så här års när det är antingen nysnö eller kärvt på grund av kyla är det spåret utmärkt. Är det isigt kan backarna vara lite läskiga. Kocken har brutit en fot där en gång. Jag klarade mig utan frakturer men lyckades göra en saltomortal i en nerförsbacke. 

Köpt en träningsjacka

Det är inte särskilt ofta jag åker till byn men jag försöker att handla i mina favoritbutiker samt fika Hemma hos Edit. I november blev det en turkos tunika hos Flava, i december ett nytt underställ hos Sportstugan (det var en julklapp men jag var med och valde ut det själv). Den här gången har jag handlat en skidjacka hos Tänndalens skiduthyrning. Det blev också ett par nya stavhandtag eftersom mina gamla lossnat från staven. Det kunde nog använts ett tag till, med lite lim. Men jag vill inte riskera att de går sönder när jag är någon mil hemifrån. Därför bättre köpa nya handtag och limma på.

Selfie i Dalslingan första testturen med nya jackan (samt läsglasögon vilket inte var bästa brillorna för skidåkning).

Vinrött och lila är det nya svarta

Min nya skidåkningsjacka är lila. Vilket inte var någon större skillnad mot min andra jacka som är vinröd. Den är utmärkt för att gå på fjället i men försöker jag åka skidor i den blir jag plaskblöt. Dessutom blir jag galen över att ärmarna hela tiden fastnar i dragkedjorna på sidan.

Avrundar med en bild som jag fotat klädd i morgonrock (samt dunjacka). Det är inte många mornar som har varit så här tjusiga den här gången. Därav att jag rusade ut när jag såg att himlen var rosa.

Inlägget Äntligen blev det riktig vinter i fjällen! dök först upp på Tomatsallad. Välkommen förbi för fler texter och bilder!

Viewing all 844 articles
Browse latest View live